Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 17.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Autorul articolului: Florin Ciornei
Titlul articolului: Emil Boc răspunde Budapestei: Reorganizarea, problemă exclusivă a statului român
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/emil-boc-liderii-udmr-stiau-de-proiectul-pdl-de-reorganizare-934268.html

Premierul Emil Boc a replicat afirmaţiilor făcute ieri de vicepremierul guvernului maghiar Zsolt Smenjen, conform căruia reorganizarea este inacceptabilă deoarece schimbă harta etnică a României.

"Problema reorganizării administrativ-teritoriale a României, este o problema statului român în exclusivitate", a declarat premierul Emil Boc ieri seară la B1 TV la emisiunea "Evenimentul zilei".

Vicepremierul guvernului maghiar declarase ieri că reorganizarea administariv teritorială "este inacceptabilă" deoarece "schimbă harta etnică a României". În replică, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi l-a chemat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti să explice poziţia Budapestei.

"Liderii UDMR ştiau de proiectul PDL de reorganizare"

Premierul Emil Boc a afirmat că la nivelul conducerii UDMR se ştia de proiectul PDL de reorganizare administrativ-teritorială.

"Decizia noastră a fost pregătită în timp de conducerea executivă a partidului, am discutat-o cu vicepreşedinţii, după care ne-am dus în Biroul Permanent Naţional şi după o discuţie de trei ore, printr-o largă majoritate, am luat decizia politică de a promova proiectul. Conducerea executivă a UDMR-ului ştia de intenţia noastră, de a promova un asemenea proiect, dar fără a intra în detalii", a declarat Emil Boc.

Boc, mulţumit de funcţionarea coaliţiei

UDMR şi-a manifestat dezacordul faţă de proiectul PDL de reorganizare administrativ-teritorială a României. Cu toate acestea, premierul spune că orice problemă va fi rezolvată prin dialog.

"În acest moment, există un guvern care are o majoritate în Parlament şi o coaliţie stabilă. E adevărat că avem puncte de vedere divergente pe unele subiecte – amintiţi-vă că pe proiectul vizând indemnizaţia pentru mame am avut puncte de vedere diferite, le-am pus de acord şi am mers mai departe. Aici este un subiect de mult mai mare amploare şi e firesc ca, până se discută, lucrurile să fie puţin diferite", a afirmat premierul.

Maghiarii din România au propria viziune asupra reorganizării administartiv-teritoriale.

Divergențe în privința noii împărțiri administrative au existat și între UDMR și PDL, chiar dacă ambele formațiuni politice sunt membre ale coaliției de guvernământ.

Nemulțumiri față de proiectul guvernului rivin reîmpărțirea administrativă a României au existat și la nivelul opoziției. PSD și PNL vor declanșarea de referendumuri în județe pentru a se bloca proiectul de reorganziare administrativă.

Premierul spune că referendumurile locale nu sunt obligatorii

Referitor la acest subiect, premierul a precizat că legea nu obligă organizarea unui scrutin popular, și că este treaba prefecților să analizeze dacă se vor îndeplini condițiile legale cu privire la referendumurile locale pe tema reorganizării.

"Întâi să vedem dacă vor avea paşii legali... E treaba prefectului să analizeze ce se întâmplă acolo, în primul rând. Toate actele emise de către autorităţile locale sunt cenzurate din perspectiva legalităţii de către instituţia prefectului, aşa scrie în Constituţie. Nu ştiu dacă se încadrează sau nu în limitele legii, vom vedea acest lucru, eu nu am văzut nicio cerere oficială, am văzut numai declaraţii politice", a răspuns Boc, la B1 Tv, întrebat fiind de referendumul anunţat de preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.

"Nu văd o prevedere care să oblige Guvernul să organizeze referendumuri în fiecare judeţ când e vorba de reoganizarea în întregime a teritoriului ţării", a menţionat el. În plus, a spus Boc, un referendum naţional ar presupune costuri, adăugând însă că nu s-a făcut încă o asemenea analiză.

O reacție dură împotriva reorganizării a venit și din partea Consiliului Național Scuiesc, care a îndemnat la nesupunere civică și la proteste de stradă.